Nuffnang

Tuesday, 17 June 2014

Chickenpox aka Campak aka Varicella

Assalamualaikum.

Last entry haritu saya cerita pasal Sarah demam. 
Rupanya die demam tu sebab nak kene chickenpox.
Tapi mak mertua saya kata die kene campak keladi, so takla teruk sangat sampai gelembung berair.
Cuma baby jadi tak selesa dan gatal mengenyam la. 

Malam-malam mesti dia terjaga sebab gatal, pastu mula la menjerit sambil menggaru. 
Baby 8 bulan apela tau sangat, bila pegang tangan tak bagi menggaru pun lepastu die garu semula. Kesian dia.

Banyak juga petua orang dah bagi, bagi minum air kelapa la, ada yang suruh lapikkan daun semambu bawah tempat tidurla... 
Saya cuba jugak bagi Sarah minum air kelapa tapi die kepitkan bibir dia tanda tak nak minum la tue. So saya cuma pakaikan Calamine Lotion je kat dia. 
Bila pakai tu dia rasa selesa sikit dan takdela nak menggaru sangat. 

Harini nampaknya makin susut bintik2 merah di badan. 
Sarah pun dah makin aktif. 
Harapnya cepat lah sembuh.
Hubby pun dah abis cuti, esok terpaksalah mummy jaga Sarah sorang2.
Huhu~

Tata Titi Tutu
(^_~)

Friday, 13 June 2014

SARAH DEMAM!!!

Assalamulaikum.

Poor Sarah, dah 2 hari demam.
Don't know how to express how worried I was when I notice she has fever.
This is the first time she got fever, dat's why mummy abit panic. 
I keep thinking and worried about serious bacterial illness or the temperature of the fever is dangerous to my baby.

Semalam, Sarah langsung tak mahu kat orang except her mummy.
Nak berdukung je keje nye. Mummy duduk die melalak. Adoyai anak....
Dengan cuaca di luar yang agak panas, dengan shu badan dia yang panas.... mummy jadi risau terlebey.
Nak tidurkan pun die melalak, kuat pula tu.

Esok nak buat kenduri akikah untuk dia + wedding adik ipar.
Macam mana kalau Sarah masih tak sehat and ofcos die merengek sepanjang masa.
Alahai kesiannya anak mummy.

I just act calm for the time being, tapi memang tak boleh tipu bergelora perasaan bila pegang badan anak still panas. Hopefully the fever go down quickly coz I can't stand to watch my baby in pain.

Tata (*_~)

Thursday, 5 June 2014

Breakfast with Apam Polkadot

Assalamualaikum.
Hi dearies semua.
Sejak sehari dua ni hujan turun di malam hari dan pagi.
Nyaman betul rasa, tapi yang lecehnya baju payah nak kering.


See apam polkadot makcik ni tombam2 sehengget 3 biji.
Tak semena-mena saya dapat ilham nak bagi doorgift apam polkadot masa kenduri akikah Sarah minggu depan.
Sebelum ni saya dah pernah buat apam dot dot ni cuma tak sempat nak update sini.
Handphone rosak jawabnya lagi lama la kesah apam polkadot tu bersarang dalam memory card tu.

Tu je kot nak cerita.
Love you all muchoss muahh muahh =))
Tata Titi Tutu.