Nuffnang

Thursday, 10 April 2014

Al-Kisah Si Roti Jala

Assalamualaikum.
The hero of this entry is 'ROTI JALA' or 'Net Pancake'. 
A Malay famous snack which normally served with curry dishes. 

Talking about roti jala, talking about Malay, so I was decided to write in Bahasa Melayu Bahasa Kebangsaan kita! for this entry.
Saya ni bila guna Bahasa Melayu secara automatiknya jadi bahasa pasar.

Roti jala ni memang kegemaran encek suami. Bagi 3 pinggan roti jala pun boleh habis disentalnya.Tapi yang sedap la, yang tak sedap dikuis-kuis nye aje.
Jadi, petang tadi secara gigihnya saya ke dapur untuk menjala roti sebagai minum petang buat encek suami.

Ni bukan 1st time saya buat roti jala, tapi baru kalini saya dapat share.
Maklumla orang baru ada blog. Hihihi.
Resipi saya ni simple je, sesuai untuk orang yang 'rajin' macam saya.

Jom tengok bahan-bahan yang saya guna:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/4 cawan susu segar (letak air je pun boleh)
1 biji telur
pewarna kuning
garam secukup rasa

Caranya:
1. Satukan je semua bahan dan kacau guna whisk. Saya guna blender je, kan senang.
2. Panaskan kuali (saya guna kuali leper) dan minyakkan sedikit kuali tu.
3. Letakkan adunan dalam mould roti jala (yang warna  kuning ada 3 lobang tu) seterusnya tebarkanlah jala anda.


Dah boleh ngap

Till then, love ya muchos (^_^)

2 comments:

  1. baru berkira2 nak buat roti jala petang ni..karinye dah ade..jala nye je belum kait..haha

    ReplyDelete
  2. sempat tak nak mengait jala petang tadi? hihi

    ReplyDelete