Nuffnang

Monday, 14 April 2014

Donut Simple Saya

Assalamualaikum.

Saya rasa ramai orang pandai/pernah buat donut, kan?
Honestly saya masih lagi mencari resipi donut yang lembut macam JCo Donuts atau Big Apple. But there's nothing beats a freshly homemade doughnut, I guess.

Mari tengok resipi donut saya:
500g Tepung Donut
1tbs Bread Softener
280ml Susu Segar
2tbs Yis Segera
1 Biji Telur
45g Butter

Caranya:
1. Satukan kesemua bahan dan uli sampai doh sebati. Untuk resipi ni saya guna bread-maker, set selama setengah jam. Takde bread-maker, guna mixer pun boleh, takda dua2 guna tangan je pun boleh, cuma penat sikitla.
2. Rehatkan doh selama setengah, tunggu doh naik dan kembang semangkuk. Normally doh tu akan double-up jadi kita tau doh tu dah ready untuk step seterusnya.
3. Canai adunan dan terapkan dalam acuan donut. Tak guna acuan pun takpe. Bentukkan sehingga jadi rupa donut.
4. Rehatkan lagi donut yang dah siap dibentuk tadi selama setengah jam sebelum digoreng.

Topping:
Saya cairkan coklat masakan guna kaedah double-boil. Letak butter sikit nak bagi nampak berkilat. Yang garis zig-zag putih tu ialah susu pekat manis. Hiasan saya letak coklat rice.


Dalam banyak-banyak donut yang saya buat, resipi ni la yang saya rasa paling sedap. 
Resipi ni saya dapat dari auntie Cina kat tempat saya.
Dah lama dah saya buat donut ni, masa tu takda blog lagi. Jadi saya tak dapat la nak attachkan satu persatu gambar sebelum dan sesudah donut saya ni. Dua gambar ni jela yang ada dalam simpanan handphone saya.

Kalau sesiapa yang ada resipi donut baik punya dan gebu boleh la share dengan saya.
Sekian, jumpa lagi ye.

Love ya muchos (*o*)

2 comments:

  1. Saye suke buat donut kentang.. Anak suke sgt.. Tapi blh jgk nk cube resepi ni

    ReplyDelete
  2. Pernah dengar tapi tak penah buat donut kentang. Kalau anak suka tu maknanya sedap la. Budak2 kan memilih sikit bab makan. Ada resipi tak?

    ReplyDelete